“Kom igen nu, det blir kul!”

Rubriken var min chef Monas ord när hon kom på idén på att starta “Från noll till koll” för ett tag sedan. Hon ville att jag på olika sätt skulle dokumentera min kunskapsresa publikt i sociala media. Jag har en väldigt begränsad kunskap om finansbranschen och vet inte ens var jag ska börja, därför menade Mona att det vore intressant att få höra mina funderingar och frågor i realtid, när de dyker upp. Ja, absolut svarade jag (men inombords AAAAA HJÄLP! Var ska jag ens börja?!)

Jag heter Giesela, är 24 år gammal och är i grund och botten kommunikatör. Sedan ett tag tillbaka har jag jobbat som kommunikatör på startupen Pinpoint – en plattform som crowdsourcar estimat inför noterade bolags helårs- och kvartalsrapporter. Jag ska inte ljuga, när jag först klev in på kontoret och hade mitt första möte med Mona så tänkte jag “WOW vilket roligt jobb – men hur ska det gå, jag kan ju så lite om ekonomi och finans?!” 

…Jag fick jobbet trots att jag spillde lite kaffe över mig själv på vårt första möte och det blev startskottet i att börja ta sig fram på okänd mark. I samma veva fick jag äran att vara med i Pinpoints Slack-chatt som inkluderar finans-eldsjälar som tillsammans arbetat fram plattformen och som i chatten samlas kring sitt gemensamma intresse.

Jag insåg snabbt att jag som nykomling inte hängde med i snacket, inte för att jag inte fick vara med, utan för att jag trots min nyfikenhet inte vågade fråga allt som jag undrade. Det jag undrar över är ju “såklart sådant som alla vet om och tycker är självklart”, tänkte och tänker jag ofta. Det gjorde i sin tur att jag stod kvar och stampade på ett och samma ställe, för det är ju klurigt att komma på svaren till allt själv trots att google ibland kan vara ens bästa vän. 

Jag kände att jag måste komma igång med att ställa frågor och ta mig ännu lite mer utanför min comfort zone. Och ja, detta kan jag säga helt klart är det. Men, det lättare att gå utanför sin comfort zone tillsammans med andra. Så jag fick med mig Mona och förhoppningsvis finns det fler personer där som vill haka på och lära sig mer och finanstermer och finansbranschen i stort?

Det kommer nog bli lite skämskuddar, för vad händer om man inte ens vet vilka frågor man ska ställa, haha!? Det får bli “trial and error” som Mona ofta säger – vi har inget facit, vi kan bara göra vårt bästa och försöka förändra när det blir mindre bra. Häng med, vem du än är, hur mycket du än vet eller inte vet, tillsammans kommer vi att lära oss massor! 

P.S. Alla inlägg görs genom Pinpoint Estimates som alltså är min arbetsgivare, men kommer inte handla om plattformen utan om min resa, tillsammans med Mona och den som vill vara med, att våga ställa frågor och lära – från noll till koll!