Årsredovisningar är fortfarande en mycket spännande läsning

Johan Elmquist

Hallå där!

Jag fått svar på mina första frågor och den första jag vill dela av mig av är svaren från Johan Elmquist. På bilden syns Johan i Funäsdalen – till vardags arbetar han med marknadsföring och kommunikation hos Didner och Gerge, som är ett fristående fondbolag. Så här svarade han på mina frågor:

Vem är du?
Johan Elmquist, ansvarig för marknadsföring och kommunikation hos Didner & Gerge. 

Hur började du intressera dig för finans och aktier första gången?
Jag köpte 10 stycken Asea när jag var 14 år och Percy Barnevik precis blivit VD. Han var intervjuad i Aktiespararen. I % fortfarande min bästa affär när jag sålde efter 13 år. Intresset startade något år tidigare med att läsa årsredovisningar med farfar och lyssna på börsnotering på P1 och rita point & figure-grafer manuellt. Årsredovisningar är fortfarande en mycket spännande läsning.

Vad är ditt bästa tips till en nybörjare som inte kan så mycket?
Investera inte mer i aktier än vad du kan vara långsiktig med.

 • Ha en ekonomisk buffert på bankkonto.
 • Gör din egen analys.
 • Köp inte något för att alla andra gör det.
 • Läs årsredovisningar.
 • Förstå vad företagen gör och hur deras framtidsutsikter är.
 • Läsa investeringsbanker från de mest framgångsrika. 

En fd kollega till mig har skrivit en bok “Världens 99 bästa investerare” som är en mycket bra början och ger mycket inspiration att läsa mer. Länk till boken här.

Och hur tycker du att man ska gå tillväga för att sedan fortsätta utvecklas vidare?

 • Börja investera i fonder innan du köper enskilda aktier.
 • Månadsspara.
 • Sprid riskerna.
 • Investera inte allt i en fond.
 • Läs om vilka bolag fonderna äger.
 • Sälj inte när marknaden faller kraftigt.
 • Var långsiktig.
 • Tänk 10 år och längre.
 • Fortsätt läsa årsredovisningar. Det finns inga genvägar till bolagskunskap.

Jag inser från Johans svar på mina frågor att det finns en del områden som jag behöver lära mig mer om. Till att börja med blev jag tvungen att googla “point & figure-graf” (det är tydligen ett sätt rita en graf på när man gör en teknisk analys). Det väcker såklart nyfikenhet att ställa följdfrågor, men jag begränsar mig till tre i detta stadie:

 • Var ska jag börja när jag ska lära mig att göra min egna analys?
 • Hur får jag på effektivast sätt mer kunskap om olika bolag, och vilken kunskap är mest relevant?
 • Hur lär jag mig läsa årsredovisningar på ett effektivt sätt?

Enligt Johan finns det inga genvägar till bolagskunskap (damn it, jag som hoppades på det!). Men… jag kan inte låta bli att hoppas på att det finns lite knep och trix för hur man effektivt kan lära sig mer.

Tack Johan för att du tog dig tiden att svara på frågorna och delar med dig till andra att ta del av. Jag får börja med att investera i “Världens 99 bästa investerare”. Det är tur att jag tycker om att läsa 🙂

Till er som läser, jag återkommer med svar på mina frågor som uppstått. 


Allt gott!
/Giesela