“Man är aldrig fullärd, det är en del av charmen med investeringar”

Hej! Solen skiner utanför mitt fönster idag – det bådar inför en härlig dag! Onsdagen i ära vill jag dela med mig av svaren jag fick av Elin Agorelius gällande hur det kom sig att hennes intresse för finans och aktier väcktes. Elin brukar även gå under namnet “Sparkjolen” och är verksamhetschef för Ung Privatekonomi.  

Jag passade på att be Elin om hjälp med mina följdfrågor som uppstod i mitt förra inlägg, så inläggen är uppdelad i tre inlägg. De andra två hittar ni här: “Elin tipsar om Unga Aktiesparares Gyllene Regler för kloka beslut” och “Nybörjartips för att ta sig an en årsredovisning” .

Då kör vi igång!

– Vem är du?

En 24-åring som roas av ämnet privatekonomi. Idag jobbar jag som verksamhetschef på utbildningsprojektet Ung Privatekonomi och i höst kommer jag påbörja en utbildning inom kommunikation.

– Hur började du intressera dig för finans och aktier första gången? 

Ett visst ekonomiintresse har jag haft länge, förde kassabok i högstadiet t.ex. Då jag började jobba extra tidigt så hade jag sparat lite pengar som tonåring men konstaterade med besvikelse att man inte fick någon ränta på sparkontot. Började söka efter alternativ och insåg att börsen lät spännande! Kunde kombinera intressen som samhälle, psykologi och historia på ett sätt också. 

– Vad är ditt bästa tips till en nybörjare som inte kan så mycket?

Hitta ditt sätt att lära dig! Tar du till dig information genom att läsa eller lyssna t.ex? Det finns många böcker och poddar där man kan lära sig termer som är bra att kunna. Sen kan man börja med små summor hos en aktör där du kan handla courtagefritt (utan köp- och säljavgift kan man säga) i början. Learning by doing är i slutändan det jag själv lärt mig mest av.

– Och hur tycker du att man ska gå tillväga för att sedan fortsätta utvecklas vidare?

Var inte rädd för att ifrågasätta dig själv lite. Våga ifrågasätta dina egna tankar kring en aktie, ifrågasätt dina innehav och var öppen för att hela tiden lära dig nya saker. Man är aldrig fullärd, det är en del av charmen med investeringar. Var nyfiken!

Utifrån Elins svar tar jag med mig att vi alla har olika sätt att lära oss på – det finns såklart inget facit på vad som passar den enskilde. För min egen del skulle jag säga att jag lär mig bäst när jag har en slags “överblick” av saker och ting, vilket gör att det ofta tar lite tid för mig att komma igång för att jag vill förstå helheten. För mig kan det ibland kan bli en bromskloss för att komma igång när man känner sig osäker. Så det tar jag med mig, learning by doing – det är okej att prova sig fram!

Några böcker i Elins bokhylla:

 – The Richest Man in Babylon, George S. Clason, har snart hundra år på nacken men håller enligt mig! Ekonomiska lektioner i form av berättelser som utspelar sig i Babylon. Jag som är svag för historia gillar den verkligen.

 – Investeringsguiden av Anna Svahn och Linnea Schmidt går igenom sånt man behöver ha koll på med ett språk som är lätt att ta till sig. Dessutom det snyggaste omslaget jag sett i genren! 

– Ung Privatekonomis bok Få råd med dina drömmar går igenom privatekonomi i stort, men även hur man läser en årsredovisning m.m. Den går att ladda ner gratis som PDF här.

Elins tre podd-tips: 

  1. För en kort nyhetsuppdatering: Ekonomiekot Extra. Ett par minuter på morgonen och ett par minuter på kvällen som sammanfattar nyheterna. Perfekt steg i morgonrutinen.
  2. För den som kommit igång lite och vill fördjupa sig i bolag och analyser: Game of Stocks.
  3. Allmänt kring privatekonomi och börsen: Avanzapodden. Johanna Kull och Niklas Andersson är pedagogiska och varvar gäster med sin egen expertis.

Jag ska absolut se till att få in Ekonomiekot Extra som en del av min morgonrutin – då kan man pyssla med lite annat samtidigt, perfekt! Jag vill passa på och tacka Elin för att hon tog sig tiden att dela med sig av sina erfarenheter och kunskap! Ni kan följa Elin under @sparkjolen på twitter. 

Ha det gött!

/Giesela