“Elin tipsar om Unga Aktiesparares Gyllene Regler för kloka beslut”

Elin Agorelius tipsade mig att läsa igenom Unga Aktiesparares Gyllene Regler för att få en bra bas för att ta kloka beslut. Se dem listade nedan med Elins kommentarer.

 1. Förstå vad du köper. Ta dig tiden att läsa på om bolaget, branschen med mera. Vad tjänar bolaget pengar på egentligen? Och framförallt – köp inte bara för att någon annan säger att du ska göra det. Dels kan personen ha fel, sen kan det även vara så att aktien går bra men ni har olika tidshorisont. Personen kanske äger aktien i en vecka och du är långsiktig. 

2. Håll dig informerad. Det kan vara genom att lyssna på nyheterna, läsa tidningar eller på bolagens egna hemsidor. Hitta en rutin som passar din ambition. Är du väldigt intresserad och kollar varje dag? Toppen! Vill du inte vara så aktiv? Det är toppen det med, så länge du då anpassar din investeringsstrategi till hur aktiv du vill vara i att följa informationsflödet. Vill du inte ha koll dagligen är daytrading inte för dig exempelvis. 

3. Spara långsiktigt. Ja, vi har hört det förr men det är något som gör stor skillnad. Dels så bör man inte ha pengar man behöver inom den närmsta framtiden i aktier, då vi aldrig vet när en större nedgång kommer. Men också för att ränta på ränta-effekten då får utföra sin magi. En video som förklarar ränta på ränta finner du här: https://youtube.com/watch?v=AP99TJJ_c38…

 4. Spara regelbundet. Varken du eller jag har någon kristallkula. Vii vet inte om det är bäst att köpa aktien denna eller nästa månad. Om du gör regelbundna köp kanske du en gång köper en aktie för 100 kr, en annan gång för 105 kr och en tredje gång för 99 kr. Det genomsnittliga pris du betalat för aktien kallas för GAV – Genomsnittligt Anskaffningsvärde. Har man som rutin att köpa regelbundet kan det kännas mindre psykiskt påfrestande i svåra tider också. 

5. Sprid risken. Inte bara på flera olika aktier utan gärna även i olika branscher. Kanske är det den där spännande läkemedelsaktien du valt som kommer gå toppen framöver – eller så är den inte det. Än en gång – vi vet inte säkert. Riskspridning kan hjälpa dig sova lugnare om natten. Har en bransch det tufft en period blir det jobbigt om du bara har aktier i denna bransch.

Unga aktiesparares Gyllene regler känns som viktiga budskap att alltid ha i bakhuvudet och som en bra utgångspunkt i allt man gör – ett riktigt bra tips. Det känns bra att jag har tagit del av detta i ett tidigt stadie på min resa och det känns som viktiga punkter att falla tillbaka på och påminna sig själv om. Vi får hjälpas åt!

Läs de de två andra inläggen med Elin –> “Man är aldrig fullärd, det är en del av charmen med investeringar”och “Nybörjartips för att ta sig an en årsredovisning”.

/Giesela