“Nybörjartips för att ta sig an en årsredovisning”

När jag ställde mina frågor till Elin Agorelius (se tidigare inlägg “Man är aldrig fullärd, det är en del av charmen med investeringar” och “Elin tipsar om unga aktiesparares Gyllene regler för kloka beslut”) passade jag på att fråga hur hon brukar ta sig an årsredovisningar när hon läser dom. Så här svarade hon: 

Jag är långt ifrån en expert på att tolka redovisningar, men en ordning att börja kan vara följande:

 1. Om det är första gången jag tittar på bolaget läser jag igenom presentationen av bolaget. Den brukar vara i början där de beskriver sin verksamhet. 

2. VD-ordet kan vara intressant. Här skrivs det om året som har gått, betraktelser. Sen får man självfallet ta det med en nypa salt – troligtvis kommer hen alltid vara positiv till sitt eget bolag. Det är heller inte självklart att det faktiskt är VD:n som själv skrivit, många tar hjälp. Men det ger ändå en bild av hur de tänker. En annan variant kan vara att läsa detta sist, om man tror att man kommer påverkas av den syn på läget som kommer fram här.

3. Resultaträkningen. Här ser vi hur mycket bolaget förra året sålde för, hur deras kostnader och vinst sett ut.

4. Kassaflödesanalysen visar hur in- och utbetalningar sett ut under perioden i fråga. Hur har kassan sett ut, kan man säga.

5. Balansräkning. Denna ger oss en överblick över bolagets finanser.

Det finns fler delar, jag hade börjat med att välja ut några delar (t.ex. de ovan) som jag läst på kring för att lära mig förstå begreppen. Du hittar generellt företagens årsredovisningar på deras hemsidor, så kika på ett gäng! Förslagsvis kan du titta på bolag från samma bransch, så du kan jämföra något relativt likvärdigt.

Utifrån Elins svar förstår jag att mitt nästa steg blir att börja ta mig en ordentlig titt på några årsredovisningar. Jag tänker att det är bra för att därifrån ta mig an att reda ut de begrepp och ord som jag känner mig osäker på.  Fortsättning följer!

/Giesela