“Det är bättre att ha en dålig strategi än att inte ha någon alls”

Hallåhallå! Jag hoppas ni alla mår bra och har haft en bra vecka hittills. Själv befinner jag mig i Jämtland i en stuga, jag tror lite vandring och frisk luft är bra för min utveckling inom finans.

Härliga Niklas Aldén (@alden_niklas på twitter) har i sommartider tagit sig tiden att svara på mina frågor. Jag har verkligen fått nytta av svaren, så därför måste jag såklart dela med mig till er, här kommer dom!

Niklas Aldén, stockholmare som utvandrat till Sveriges finansmecka Linköping där jag tillsammans med Fabian Franzén driver podcasten Market Makers. Vi fokuserar mycket på investeringar i ny teknik och släpper varje torsdag ett nytt avsnitt fullmatat med aktiecase, sektoranalyser, makro samt intervjuer med intressanta profiler eller förvaltare.

Jag kommer inte från pengar eller en finansintresserad familj men mina föräldrar hade ändå sett till att barnspara en liten peng. Tyvärr hade de litat på en rådgivare vid en av storbankerna och placerat pengarna i en dyr och dålig fond. Min frus föräldrar hade lagt undan ganska exakt samma peng men placerat det i en billig småbolagsfond som hade avkastat mer än fyra gånger bättre än min fond under samma tidsperiod. Det här öppnade mina ögon för vikten av att investera rätt, varje liten procent ger stor effekt över lång tid tack vare ränta-på-ränta-effekten.

Det absolut viktigaste är enligt mig att ha en investeringsstrategi och att ständigt utvärdera denna. När jag tog steget från fonder till aktier hade jag verkligen ingen aning om vad jag höll på med. Jag tittade på “Dagens vinnare” och köpte de som gått bäst den dagen vilket oftast betydde att de blev morgondagens förlorare…

Har du ingen strategi vet du aldrig hur du ska agera och du har ingenting att utvärdera och utveckla. Känner du igen dig rekommenderar jag att läsa finansböcker, bloggar eller lyssna på någon podcast så att du hittar något som kan vara en första start för dig. Försök skriva ner något ungefärligt om hur du ska investera; vad triggar ett köp och vad triggar ett sälj? 

Det är bättre att ha en dålig strategi än att inte ha någon alls. En dålig strategi kan utvecklas, se därför till att hela tiden mäta dina resultat, skriv gärna en investeringsdagbok där du förklarar i text hur du agerar och varför. Utvärdera löpande och i takt med att du lär dig mer så bygger du vidare på strategin.

För att bli långsiktigt framgångsrik måste man konstant utvecklas och anpassa sig efter rådande börsklimat. Man måste dessutom hitta en strategi som rimmar med din personlighet, för en del betyder det en långsiktig utdelningsstrategi medan en annan trivs bättre som daytrader.

Som jag nämnde i förra svaret handlar allt om att mäta och utvärdera. Man behöver inte vara jätteduktig, eller ens intresserad, av siffror och Excel för att lyckas med aktier men någon form av utvärdering måste finnas, hur den ska se ut styr du efter eget intresse.

Det finns lika många investeringsstrategier som det finns investerare. Går du igång på att glo på grafer och rita streck kan du läsa mer om teknisk analys, gillar du istället att grotta ner dig i siffror och läsa på om bolag så är det fundamental analys du ska kika på. Kanske saknar du intresset helt och känner att du vill lägga så lite tid som möjligt på börsen, då bör du spara i fonder eller använda en kvantitativ/systematisk strategi.

Det viktiga är att du hittar något som passar dig, det är det enda sättet att hålla uppe energin och intresset. På många sätt påminner det om träning; den bästa träningen är den som blir av och gör man bara lite varje dag så ger det över tid enorma resultat.

Tusen tack Niklas för dina svar. Jag förstår att det är dags att börja fundera lite över min egen strategi och hitta ett sätt som passar mig. Jag känner mig verkligen träffad i att jag många gånger inte har en aning om vad jag håller på med samt att hålla uppe energin och intresset, speciellt när det känns som ett för högt berg man ska bestiga och att det är så mycket man inte förstår sig på. Någon som kan relatera?  Det känns skönt att höra från någon annan att det är okej att göra lite varje dag och successivt träna sig för att bli bättre och att det helt enkelt får ta sin tid. Det känns skönt att allt inte behöver ske över en natt och att man behöver förstå allting direkt.

Så, nästa steg blir att försöka hitta en strategi som passar mig och börja utvärdera. Känns läskigt, men kul på samma gång. 

Allt gott!

/Giesela